ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Αρνησιδικία δικαστών: Η σιωπή του ΣτΕ

 

Η κατάσταση με την – ακόμα και στα όρια της “αρνησιδικίας”- λειτουργία ορισμένων δικαστών έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, αφού εδώ και χρόνια μέρος των  λειτουργών της Δικαιοσύνης (!), δείχνει να αδιαφορεί παντελώς για τις υποχρεώσεις που έχει, λειτουργώντας ουσιαστικά σε βάρος των πολιτών, της οικονομίας, του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης, των συναδέλφων τους. Την ίδια στιγμή, απαξιώνουν στα μάτια των πολιτών τη Δικαιοσύνη που θεωρείται το τελευταίο  καταφύγιο του πολίτη.

αρνησιδικία δικαστών

EUROKINISSI

Ωστόσο, αυτή η μερίδα των δικαστών παρότι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ούτε στοιχειωδώς, αφενός λαμβάνουν το μισθό τους, που δεν είναι ευκαταφρόνητος σύμφωνα με την κρατούσα οικονομική κρίση, αφετέρου διεκδικούν μέσω των Δικαστικών Ενώσεων, διαφορές αποδοχών, κ.λπ., καταφεύγοντας στο Μισθοδικείο, το οποίο πρόθυμα και σε πολύ σύντομο χρόνο, δικαιώνει τους δικαστές, αποδεχόμενο τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, αυτοί οι – επικεικώς- αδιάφοροι δικαστές, που εκτιμάται ότι ανέρχονται από 30 έως 40% του συνόλου των δικαστών, επιβαρύνουν τους πολίτες οι οποίοι  από τους ετήσιους φόρους που καταβάλουν, εξασφαλίζουν και τις αποδοχές των δικαστών.

Την ίδια στιγμή, η επιθεώρηση των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει νεκρώσει ουσιαστικά και οι επιθεωρήσεις έχουν τυπικό χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κάποιοι από αυτούς οι οποίοι κληρώνονται επιθεωρητές, όχι μόνο έχουν οι ίδιοι τεράστιες καθυστερήσεις στην  έκδοσή αποφάσεων, αλλά καθυστερούν ακόμη για πάνω από ένα έτος την διεξαγωγή των επιθεωρήσεων.

Αρνησιδικία δικαστών: Η σιωπή του ΣτΕ

Και όλα αυτά κάτω από το αδιάφορο βλέμμα του εκάστοτε προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος συντεχνιακά με την σιωπή του καθίσταται συμμέτοχος στην συγκάλυψη  αυτού του τραγικού  απαράδεκτου  φαινομένου των καθυστερήσεων που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Αρνησιδικία δικαστών

EUROKINISSI

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στο ΣτΕ δεν έχει επιβληθεί ούτε μια πειθαρχική ποινή, παρά τον απαράδεκτο τεράστιο αριθμό καθυστερήσεων που σημειώνεται  στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό οίκοθεν αναβολών εκδίκασης υποθέσεων που δίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Η τελευταία φορά που επιβλήθηκε ως πειθαρχική ποινή η στέρηση ενός μισθού, ήταν όταν πρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης ΠικραμμένοςΈκτοτε σιγή ασυρμάτου. Ούτε μια επίπληξη για τα μάτια του κόσμου.

Αρνησιδικία δικαστών

EUROKINISSI

Στην ίδια ρότα της παντελούς αδιαφορίας για τον τεράστιο όγκο των καθυστερήσεων είναι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί αν και έχει εκ του Συντάγματος ο υπουργός Δικαιοσύνης την δυνατότητα να ασκήσει πειθαρχικές  διώξεις κατά των αδιάφορων και προκλητικά αρνούμενων να εργαστούν δικαστών,  προκλητικά αδρανεί στο πλαίσιο της διατήρησης των καλών σχέσεων -και όχι μόνο- με τις Δικαστικές Ενώσεις και τους ίδιους του δικαστές, ειδικά αυτούς που είναι στις υψηλές βαθμίδες της Δικαιοσύνης.

Αρνησιδικία δικαστών: Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα ανωτέρω αποτελεί το γεγονός που αποκαλύπτεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, στο οποίο  σε δυο περιπτώσεις  έκανε 12 χρόνια(!!!)  για να αποφασίσει ότι είναι αναρμόδιο να  δικάσει δύο υποθέσεις και ότι αρμόδιο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, με καθυστέρηση  3 ολόκληρων ετών το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων  διαβίβασε τις υποθέσεις αυτές στο ΣτΕ. Δηλαδή, μέχρι τώρα  έχουν περάσει 15 χρόνια και οι άμοιροι πολίτες περιμένουν  να εκδοθεί απόφαση. Και η δικαστική πορεία των υποθέσεων αυτών των πολιτών στην Διοικητική Δικαιοσύνη   είναι περίπου στη μέση της διαδρομής της, αφού στο ΣτΕ θα κάτσουν οι δικογραφίες ακόμη μια τουλάχιστον  πενταετία. Αν δε  τις δικογραφίες αυτές τις χρεωθεί ο ανεξέλεγκτος  λεγόμενος «Βασιλιάς των καθυστερήσεων»,μόνο  οι κληρονόμοι (εάν υπάρχουν) υπάρχει περίπτωση να δουν απόφαση στα χέρια τους. Με άλλα λόγια, εδώ και χρόνια, είναι τραγική, επιεικώς, η κατάσταση.

Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση, αφορά πολίτη  ο οποίος είχε προσφύγει κατά απόφασης της επιτροπής απαλλοτριώσεων του Νομού Πρεβέζης για απαλλοτρίωση έκτασης 1.182 τ.μ.

Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων τον Σεπτέμβριο του 2007. Μετά από 12 χρόνια το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 80/2019 απόφασή του, με την οποία αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την επίμαχη αίτηση ακύρωσης και αρμόδιο είναι το ΣτΕ.

Τρία χρόνια μετά (28.6.2022) υπογράφεται διαβιβαστικό προκειμένου η δικογραφία να σταλεί στο ΣτΕ και μετά από ένα μήνα περίπου, φτάνει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά και πάλι υπόθεση απαλλοτρίωσης, αυτή τη φορά έκτασης 1.250 τ.μ. με ελαιόδεντρα. Ο πολίτης (όχι ο ίδιος), προσέφυγε  τον Οκτώβριο του 2007 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της επιτροπής απαλλοτριώσεων Πρεβέζης.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων και πάλι μετά από 13 χρόνια εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 682/2019 απόφασή του με την οποία και πάλι κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο να δικάσει, κρίνοντας ότι αρμόδιο είναι το ΣτΕ.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έχοντας ως πιλότο την προηγούμενη με το ίδιο αντικείμενο, την μια ημέρα του Αυγούστου του 2019 γίνεται η διάσκεψη και την επομένη δημοσιεύεται η  απόφαση.

Τρία χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2022 συντάσσεται το διαβιβαστικό προκειμένου να σταλεί η δικογραφία στο ΣτΕ, που φτάνει ένα μήνα περίπου μετά. Χαρακτηριστικό επισης είναι ότι στις συνθέσεις που εξέδοσαν αυτές τις αποφάσεις συμμετέχουν δυο ίδιοι δικαστές.

Πηγή 

......................................................................................................................................................................

Η Κα ΤΣΙΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Δ/ΝΤΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ELEFSIS TV ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια