ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Με τη βοήθεια του… Θεού και πεντάστερο και αρχαιότητες – Εξασφάλισε τις άδειες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’


Το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε χθες το πράσινο φως στον Μακαριότατο για έκδοση πολεοδομικής άδειας για πεντάστερο ξενοδοχείο, αφού κατέθεσε αναθεωρημένα σχέδια περιορίζοντας την έκτασή του, καθώς στον χώρο βρέθηκαν αρχαιότητες. Το τεμάχιο με τις αρχαιότητες αποχαρακτηρίστηκε από αρχαίο μνημείο διότι διαφώνησε ο Aρχιεπίσκοπος.

Οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο παραθαλάσσιο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής θα συνυπάρχουν με το ξενοδοχείο πολυτελείας «Diamond Essence hotel» που θα ανεγείρει ο Μακαριότατος με κόστος €100 εκατ.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε χθες το πράσινο φως στο «Diamond Essence Hotel» για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ με σκοπό την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου.

Η πολεοδομική άδεια για το ξενοδοχείο εξασφαλίστηκε αφού ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε αναθεωρημένα σχέδια, μετά και από απαίτηση και επιμονή του Τμήματος Αρχαιοτήτων προκειμένου να προστατευτούν οι αρχαιότητες που εντοπίστηκαν σε ένα από τα οικόπεδα – φιλέτα της Αρχιεπισκοπής.

Σημειώνεται οτι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έθετε προσκόμματα στην ανάπτυξη του έργου, γεγονός που προκάλεσε πρόσφατα την οργίλη αντίδραση του Μακαριοτάτου, ο οποίος απείλησε δημόσια τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι θα πάρει το τρακτέρ και θα τα ισοπεδώσει όλα, εννοώντας τις αρχαιότητες!

Ο Αρχιεπίσκοπος υποχρεώθηκε να καταθέσει αναθεωρημένα σχέδια για το ξενοδοχείο πολυτελείας που θα ανεγείρει στα παράλια της Γεροσκήπου, προβαίνοντας σε σημαντικές αλλαγές χωροθέτησης του έργου, αλλά και της μορφής του κτηρίου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Εξέλιξη που συνέβαλε στη μείωση του εμβαδού της επίμαχης ανάπτυξης.

Screenshot 108

Το τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στο οποίο θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο είχε αρχικά κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο  λόγω ευρημάτων αρχαίων καταλοίπων και μετά από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα έχει αποχαρακτηριστεί.

Οι ανασκαφικές εργασίες μέχρι σήμερα έφεραν στο φως τμήματα χτισμάτων και εγκαταστάσεων της Ελληνιστικής περιόδου, εκ των οποίων στην περιοχή του υπό εξέταση τεμαχίου στο οποίο θα ανεγερθεί το πεντάστερο ξενοδοχείο βρίσκονται τα ακόλουθα:

  • Θεμέλια Οικοδομής – συγκρότημα κτηρίων Ελληνιστικής περιόδου.
  • Αγωγός Νερού – κατάλοιπα αρχαίου υδραγωγείου. Δεξαμενή – Κατάλοιπα αρχαίου υδραγωγείου και δεξαμενής.
  • Εντός του υπό εξέταση τεμαχίου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία, ανεγέρθηκε πρόσφατα.

 

Δίπλα από το ξενοδοχείο, η Αρχιεπισκοπή θα κατασκευάσει δύο 12ώροφους οικιστικούς πύργους δυναμικότητας 122 διαμερισμάτων, για τους οποίους εκδόθηκε πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση.

Screenshot 2108

Με πληροφορίες από εφ.Πολίτης

Πηγή 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια