ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ο «τζάμπας» βασιλεύει! Το Ελληνικό Δημόσιο χαρίζει ενοίκια στην Ομοσπονδία Ιππασίας, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο

Μέγα σκάνδαλο στο Μαρκόπουλο! Xαρίζουν εκατομμύρια

ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ προσφέρουν απλόχερα στην Ομοσπονδία Ιππασίας εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου


Οι «νάρκες» από τους ακραίους και φωτογραφικούς όρους του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο απωθούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οσο τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν τόσο αυξάνονται οι φόβοι για μία νέα άγονη διαδικασία.

Είναι, μάλιστα, τόσα τα κενά και τα ερωτήματα, που το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε πιθανές εύλογες απορίες για έναν διαγωνισμό που υποτίθεται χαρακτηρίζεται ως «ώριμος».

Ο διαγωνισμός προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών για τον υποψήφιο με την καλύτερη προσφορά, όμως πέρα από φωτογραφικούς όρους, όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, για τα περί «κυρίαρχης χρήσης» για την ιππασία υπάρχουν και σοβαρές εκκρεμότητες. Η κυρίαρχη χρήση για ένα πανάκριβο και αντιεμπορικό σπορ, πλήρως αδιάφορο στον Ελληνα φίλαθλο, αποτελεί βασικό εμπόδιο για κάθε σοβαρό επενδυτή. Ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι υποχρεωμένος να «υπακούει» στα «θέλω» της ομοσπονδίας. Ομως, η ομοσπονδία δεν είναι σε θέση να απαιτεί.

Αν ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ έκαναν σωστά τη δουλειά τους, τότε η ομοσπονδία θα έπρεπε ή να πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση του Ιππικού Κέντρου ή να φύγει. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει. Αντίθετα, ο «τζάμπας» όχι μόνο βασιλεύει, αλλά ασκεί πολιτικές πιέσεις για να κατοχυρώσει τον όρο περί κυρίαρχης χρήσης, «παγιδεύοντας» κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, τον Απρίλιο του 2008 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Ολυμπιακά Ακίνητα και της Ομοσπονδίας Ιππασίας. Στο συμφωνητικό η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. παραχώρησε στην Ομοσπονδία Ιππασίας:

α. κτίριο γραφείων (ισόγειο & 1ος όροφος) εμβαδού 3.100 τ.μ. (!),
β. συγκρότημα στάβλων εμβαδού 9.200 τ.μ. (!) και
γ. αποθήκη.

Επιπλέον των ανωτέρω, με το ίδιο συμφωνητικό προβλέφθηκε και η παραχώρηση χώρων της εγκατάστασης (αρένες ιππασίας, προπόνησης και λοιποί χώροι για τη διεξαγωγή ιππικών αγώνων, διοργανώσεων και λοιπών εκδηλώσεων) με οικονομικό αντάλλαγμα απλά ένα ποσοστό 15% επί των εισπράξεων της Ομοσπονδίας Ιππασίας από την πώληση εισιτηρίων. Μηδενικά ποσά, δηλαδή, για μια χούφτα διοργανώσεις κάθε χρόνο στο Μαρκόπουλο και ελάχιστα εισιτήρια.

Παρά ταύτα, το ελληνικό κράτος μέσω των φορέων προστασίας και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας οφείλει να ενημερώσει άμεσα αν και πόσα χρήματα έχει εισπράξει από το 15% των εσόδων.

Υποχρέωση απόδοσης

Το συμφωνητικό προβλέπει ότι μετά τη λήξη της ετήσιας σύμβασης, τον Απρίλιο του 2009, ο χρήστης – Ομοσπονδία Ιππασίας υποχρεούτο να αποδώσει όλους τους παραχωρούμενους χώρους στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Μάλιστα, αναγράφεται υψηλή ρήτρα στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει η ομοσπονδία, με 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, «ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση».

Από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι τώρα, Νοέμβριο του 2022, έχουν περάσει 13,5 χρόνια. Περισσότερες από 4.900 ημέρες. Η ρήτρα που υποχρεούται να πληρώσει η ομοσπονδία στο Δημόσιο ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ!

Μήπως, όμως, έχει υπογραφεί κάποιο άλλο συμφωνητικό μετά το 2009 που να νομιμοποιεί τη χρήση του χώρου από την Ομοσπονδία Ιππασίας; Η απάντηση είναι «όχι». Και το επόμενο ερώτημα είναι γιατί ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, δηλαδή το Υπερταμείο στο οποίο ανήκει η προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία, δεν έχουν μεριμνήσει για να μην έχει δωρεάν τις εγκαταστάσεις η ομοσπονδία, από τη στιγμή που παραβιάζονται οι όροι του 2008; Και γιατί χαρίζονται χρήματα είτε από τις ρήτρες είτε από τα ενοίκια που θα έμπαιναν στο δημόσιο ταμείο;

Οι απαντήσεις δίνονται από τον νομικό έλεγχο που έγινε στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου τον Ιανουάριο του 2020. Αποκαλύπτουμε ότι ο νομικός έλεγχος επικαλείται το ιδιωτικό συμφωνητικό του Απριλίου 2008 μεταξύ της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της ομοσπονδίας.

Αυτό που ανάγει την υπόθεση σε σκάνδαλο είναι ότι ο νομικός έλεγχος διαπιστώνει πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2017, «η ως άνω μισθώτρια ομοσπονδία εξακολουθεί να κάνει χρήση των παραχωρούμενων και μισθωμένων χώρων, παρά τη λήξη της ως άνω συμβάσεως και παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει εάν σιωπηρώς ή ρητώς ανανεώθηκε η διάρκεια της ως άνω σύμβασης».

Γιατί δεν εισπράττονται οι οφειλές από το ληγμένο ιδιωτικό συμφωνητικό;

Το Υπερταμείο τι έχει κάνει για να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά βάσει του ληγμένου ιδιωτικού συμφωνητικού; Γιατί επί 13,5 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο χάνει -μάλλον χαρίζει- ενοίκια; Είναι ενήμεροι οι υποψήφιοι επενδυτές για μια τόσο κρίσιμη και πολυέξοδη εκκρεμότητα που μπορεί να βρουν μπροστά τους;

Παρά την επισήμανση του νομικού ελέγχου, η Ομοσπονδία Ιππασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε έναν χώρο στον οποίο δεν θα πρέπει να είναι. Δωρεάν διατηρεί εκεί τα γραφεία της, στο τζάμπα κάνει χρήση όλων των εγκαταστάσεων και ούτε καν κοινόχρηστα δεν πληρώνει, κάτι που αποδεικνύεται από τους δυο τελευταίους προϋπολογισμούς τής -ούτως ή άλλως κρατικοδίαιτης κι επιχορηγούμενης από τη ΓΓΑ- ομοσπονδίας, στους οποίους για το 2021 υπάρχει ένα κενό (0) στα έξοδα για ενοίκια και κοινόχρηστα γραφείων και χώρων διοίκησης. Τα κατέχει… αέρα.

Στον κωδικό περί «ενοικίασης ή χρήσης ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων» για το 2021 προβλέπονταν αρχικά 6.000 ευρώ, τα οποία τελικά έγιναν 20.803 ευρώ. Ο υπερτριπλασιασμός του ποσού «ξεκαθαρίζει» ότι πρόκειται για συντήρηση κι όχι, φυσικά, για ενοίκια που έχουν σταθερή τιμή. Ούτε, βέβαια, τα ενοίκια 12 μηνών θα μπορούσαν να είναι… 6.000 ευρώ για μια ομοσπονδία που απαιτεί να έχει λόγο σε 589 στρέμματα.

Στον προϋπολογισμό του 2020, στον κωδικό για την ενοικίαση γραφείων το κόστος είναι ξανά κενό – μηδενικό, ενώ για ενοικίαση ή χρήση αθλητικών χώρων τα προϋπολογισμένα 10.000 ευρώ μειώθηκαν τελικά σε 1.860 ευρώ. Μόνο για συντήρηση…

Παράδειγμα

Ας συγκρίνουμε, ως παράδειγμα, ένα άλλο «ακριβό» και αρκετά ελιτίστικο σπορ, το τένις. Υπάρχει κι εκεί ολυμπιακό κέντρο, 66 στρεμμάτων, στο Μαρούσι.

Τον Μάρτιο του 2022 η Ομοσπονδία Τένις αντέδρασε επειδή αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό εκμίσθωσης των εγκαταστάσεων για 35 χρόνια και ζήτησε να ενοικιάσει και να επενδύσει η ίδια στον χώρο! Εκδήλωσε, δηλαδή, το ενδιαφέρον της να καλύπτει τα έξοδα ενοικίου 15.000 ευρώ τον μήνα, αλλά «και να επενδύσει τα 5.000.000 ευρώ που απαιτεί η διακήρυξη».

Η ανακοίνωση αυτή από την Ομοσπονδία Τένις… αναβαθμίζει σε ακόμα πιο σκανδαλώδη την όλη διαχείριση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ.

Πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια