ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Οι αναισθησιολόγοι που έφυγαν από το ΕΣΥ δεν θα επιστρέψουν

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας εξηγεί τους λόγους που απομακρύνουν όλο και περισσότερους ιατρούς απο τα δημόσια νοσοκομεία

Γιατί οι αναισθησιολόγοι που έφυγαν από το ΕΣΥ δεν θα επιστρέψουν

Ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» οδηγεί όλο και περισσότερους αναισθησιολόγους στον ιδιωτικό τομέα ή εκτός Ελλάδος, δημιουργώντας σοβαρές ελλείψεις, φθίνουσες εργασιακές συνθήκες, αλλά και μεγάλες αναμονές στο ΕΣΥ, το οποίο ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της πανδημίας.

Το μέλλον της αναισθησιολογίας στο Δημόσιο φαίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, αφού οι αναισθησιολόγοι τρέπονται σε φυγή αναζητώντας υψηλότερες αποδοχές, ενώ ο αριθμός των εναπομεινάντων φθίνει επικίνδυνα, με τους επικουρικούς να εκλείπουν και ένα μεγάλο μέρος των ειδικευμένων ιατρών να οδεύει σύντομα προς συνταξιοδότηση.

Η κατάσταση σε αριθμούς

Η εικόνα αποτυπώνεται έντονα στα τρία Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Άννα Μαλισιώβα, σήμερα το «Αγλαΐα Κυριακού» απασχολεί 11 αναισθησιολόγους στο αρμόδιο τμήμα εκ των οποίων ένας στη ΜΕΘ, ενώ προ πανδημίας ο αριθμός ήταν επίσης χαμηλός στους 12 αναισθησιολόγους. Στο «Αγία Σοφία» απασχολούνται 10, ενώ προ πανδημίας ο αριθμός έφτανε στους 15 (5 επικουρικοί). Τέλος, στο «Παίδων Πεντέλης» οι αναισθησιολόγοι αριθμούν τους 4, ενώ πριν την πανδημία ανέρχονταν στους 5 (1 επικουρικός).

Συνολικά στα 82 μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας, τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου του 2019 από την Ομάδα Εργασίας Αναισθησιολογίας του ΚΕΣΥ δείχνουν 650 μόνιμους αναισθησιολόγους (κάλυψη 71% των οργανικών θέσεων) και 108 επικουρικούς. Η εικόνα σήμερα ενδέχεται να είναι χειρότερη.

Γιατί τράπηκαν σε φυγή

Σύμφωνα με την κ. Μαλισιώβα, η διολίσθηση ξεκίνησε νωρίτερα, με τον μνημονιακό νόμο του 2012, όποτε οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 45%. Τώρα, ο αρχικός μισθός ενός αναισθησιολόγου ξεκινά από περίπου τα 1.000 ευρώ με επιπλέον 400 ευρώ από τις εφημερίες, ενώ για διευθυντική θέση, ο μισθός μπορεί να ανέρχεται περίπου στα 2.200 ευρώ μαζί με τις εφημερίες.

Γιατί οι αναισθησιολόγοι που έφυγαν από το ΕΣΥ δεν θα επιστρέψουν-1 

Έκτοτε, ο αριθμός των αναισθησιολόγων βαίνει μειούμενος, ενώ η πανδημία προκάλεσε περαιτέρω τριγμούς στον κλάδο. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η κ. Μαλισιώβα, η αναστολή των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια Νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον φόβο της νόσησης από COVID υποχρέωσαν πολλούς ασθενείς να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, αυξήθηκε η ζήτηση για αναισθησιολόγους στα ιδιωτικά και κατά συνέπεια ανέβηκαν οι αποδοχές, αποτραβώντας νέους, αλλά και ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ.

Παράλληλα, όμως, όπως τονίζει η κ. Μαλισιώβα, πόλο έλξης έχουν ήδη αποτελέσει τα Νοσοκομεία της Ευρώπης, όπου επίσης οι αναισθησιολόγοι είναι περιζήτητοι, αλλά και της Κύπρου, όπου οι μισθοί είναι «τουλάχιστον τριπλάσιοι».

Κατά την ίδια, η κατάσταση διαμορφώνει έναν «φαύλο κύκλο», δημιουργώντας προβλήματα αφενός για τους γιατρούς, αφετέρου για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί μπουν σε λίστες αναμονής επί μήνες για μία επέμβαση. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι το περιβάλλον – παράλληλα με τις χαμηλές αποδοχές – γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικό: όσο μειώνονται οι γιατροί σε ένα τμήμα, τόσο αυξάνεται και ο καθημερινός όγκος δουλειάς, αλλά και ο φόρτος των εφημεριών. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα Παίδων της Αθήνας (Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία) εφημερεύουν εναλλάξ 15 ημέρες τον μήνα συνεπικουρούμενα από το Παίδων Πεντέλης μία φορά την εβδομάδα το καθένα και μία αργία τον μήνα, ενώ ο χειρουργικός όγκος είναι παρόμοιος.

Κίνητρα για παραμονή

Σε μία προσπάθεια να μην «μείνει από δυνάμεις» το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της φετινής ΔΕΘ την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αρχής γενομένης από το 2023 αύξηση των συνολικών αποδοχών κατά 10% μεσοσταθμικά. Περιλαμβάνει αύξηση στον βασικό μισθό, στο επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και το επίδομα ευθύνης, τα οποία σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εκτιμάται πως θα φέρουν το ετήσιο εισόδημα των γιατρών σε 3.000-4.000 ευρώ υψηλότερα.

Ερωτώμενη εάν η ώθηση αυτή θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την πίεση στους γιατρούς και ιδίως τους αναισθησιολόγους, η κ. Μαλισιώβα δήλωσε απαισιόδοξη. «Δυστυχώς δεν το βλέπω αυτό, γιατί δεν υπάρχει σύγκριση με τις αποδοχές στο ιδιωτικό, στην Κύπρο ή στην Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά. Εξάλλου, σημειώνει, υπάρχει γενικά έλλειψη στην ειδικότητα στις περισσότερες χώρες και συνεπώς οι αναισθησιολόγοι είναι περιζήτητοι παντού.

Πηγή 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια