Αγνόησαν έγκαιρες προειδοποιήσεις και σπεύδουν σε καθαρισμούς του ρέματος Παλλήνης κατόπιν εορτής και καταστροφής… Από τον Σεπτέμβρη του 2019 προειδοποιούσε την Περιφέρεια Αττικής το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης για την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού του κεντρικού ρέματος της πόλης, καθώς και άλλων ρεμάτων που διατρέχουν την περιοχή, ζητώντας τη διενέργεια έγκαιρων παρεμβάσεων που θα αποτρέπουν τον κίνδυνο πυρκαγιών (ενόψει θέρους) και πλημμυρών (ενόψει χειμώνα). Οι καθαρισμοί του ρέματος που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι ναι μεν ξεκίνησαν από πλευράς περιφερειακής αρχής στις αρχές του φετινού Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τοπικές πηγές, αγνοήθηκαν όμως επαναλαμβανόμενες και επί τριετία επισημάνσεις.
Σύμφωνα με την αλληλογραφία που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», στις 15 Ιουλίου 2022, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, Νικ. Κούτρας, έστειλε επιστολή προσωπικά στον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη -κοινοποιούμενη στον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, Χρ. Στυλιανίδη- «ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας προκειμένου οι καθαρισμοί να διεξάγονται σε τακτική βάση και οι κάτοικοι της πόλης μας να αισθάνονται ασφαλείς και όχι πολίτες β’ κατηγορίας».
Στην επιστολή του ο κ. Κούτρας επισύναψε αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, αιτήματα και υπομνήματα προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, με τα οποία ζητούσε έγκαιρα και επανειλημμένα καθαρισμούς ρεμάτων. Από την αλληλογραφία προκύπτει ότι η πρώτη «κρούση» προς την Περιφέρεια έγινε τον Σεπτέμβρη του 2019. Στο μεσοδιάστημα, πέρα από κάποιους περιορισμένους -σύμφωνα με τοπικές πηγές- καθαρισμούς καλαμιών, «δυστυχώς ανταπόκριση δεν υπήρξε, με συνέπεια το ομώνυμο και ιστορικό αυτό ρέμα -που πηγάζει από την Πεντέλη και διατρέχει την καρδιά του οικιστικού ιστού της πόλης- να καθίσταται μόνιμη απειλή», σύμφωνα με την τελευταία χρονικά επιστολή του κ. Κούτρα που εστάλη τέσσερις ημέρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στην Παλλήνη (19 Ιουλίου).
Οπως περιγράφουν κάτοικοι της Παλλήνης στην «Εφ.Συν.», «βασικός παράγοντας των καταστροφών σε Παλλήνη και Γέρακα ήταν ότι η φωτιά μπήκε διαμέσου των ρεμάτων». Σύμφωνα με άλλες περιγραφές κατοίκων, εάν το πύρινο μέτωπο δεν αναχαιτιζόταν στο ύψος του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ και περνούσε τη λεωφόρο Μαραθώνος, θα κατέκαιγε τον πευκόφυτο λόφο Λεβίδη και η Παλλήνη θα είχε κυριολεκτικά περικυκλωθεί από τις φλόγες. Τονίζουν ότι ένας προληπτικός καθαρισμός σε όλο το μήκος του κεντρικού ρέματος θα είχε αποτρέψει ή έστω περιορίσει τις καταστροφές σε ιδιοκτησίες και δέντρα.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, καθαρισμοί της Περιφέρειας ξεκίνησαν και εξελίσσονται μέχρι στιγμής στο νότιο τμήμα του ρέματος, στην κάτω πλευρά της λ. Μαραθώνος. Τοπικοί πολιτικοί επισημαίνουν ότι το κόστος καθαρισμού και απομάκρυνσης των καμένων θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους των προληπτικών παρεμβάσεων που ζητούσε ο κ. Κούτρας με τα υπομνήματά του.
Και τα αιτήματα-προειδοποιήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλλήνης θα συνεχιστούν: στη σημερινή του συνεδρίαση τίθενται προς έγκριση εισηγήσεις: α) προς την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής για έργα ενίσχυσης και υποστήριξης πρανών σε κατοικίες που γειτνιάζουν με το κεντρικό ρέμα, β) προς το υπουργείο Υποδομών για την κατασκευή πεζογέφυρας στο κεντρικό ρέμα Παλλήνης, για την εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών εκκένωσης.
0 Σχόλια